‘Párizs’ kategória archívum

Gratulálunk RATP!

2012. január 9. hétfő

Hétfő este 3/4 9 van és most értünk haza a munkából :( Én 6 után 10 perccel indultam el, ebből egyszerűen kikövetkeztethető, hogy 2,5 óra volt a hazaút. Párizsi BKV (RATP) ami Európában és a világon is híres a metró és RER hálózatáról az nem igazán mondható el, hogy probléma esetén is megállja a helyét. (tovább…)

Advent harmadik vasárnapja

2011. december 11. vasárnap

A mai napot rendkívül aktívan töltöttük!
Reggel felkeltünk, reggeliztünk, aztán a tegnapi film végét néztük meg, amin elaludtunk, és aztán irány futni a tó körül! Képzeljétek, a kacsák és ludak itt vannak! Nem mentek el!
Ebédet is főztünk, Miska megint alkotott, szerintem ír majd róla bejegyzést – hmm nagyon finom volt.
(tovább…)

Karácsonyi vásár a Champs-Elysée-n

2011. december 11. vasárnap

Szombaton elmentünk megnézni a híres karácsonyi díszkivilágítást. Ahogy leszálltunk a metróról, és felmentünk a felszínre, már majdnem visszafordultunk, mert akkora tömeg és lökdösődés volt.
Mindemellett semmi karácsonyi hangulat, se zene, se semmi. Rengeteg árus és rengeteg ember. Mindez a kb 8 sávos Champs-Élysée két oldalán.
Azért nem fordultunk rögtön sarkon, legalább a sötétedést meg akartuk várni.
(tovább…)

Francia munkahely

2011. december 10. szombat

Lehet hogy sokat szidtam a franciákat, de egy dologra rá kellett hogy jöjjek ittlétünk alatt. Mégpedig arra, hogy itt a munkavállaló a király és nem a munkáltató. Ez a hozzáállás nem rossz, mert aki egyszer túl van a próbaidőn, szinte lehetetlenség kirúgni (valami igen nagy bakit kell csinálni hozzá), mert itt a munkavállalót igen sok törvény védi,  sőt szinte minden munkahelyen van szakszervezet és a szakszervezeti törvény olyan erős, hogy mindenek felett áll. Sőt ha jól tudom ha kirúgnak valakit, akkor a cégnek egy viszonylag nagyobb összeget kell fizetnie még 1 vagy 2 évig a kirúgott munkavállalónak. Szóval összegezve itt a munkavállaló segge ki van nyalva, szinte szó szerint :)
(tovább…)

A Saint Chapelle és a La Conciergerie

2011. december 4. vasárnap

Az újabb hónappal eljött az újabb “első és ingyenes vasárnap” is.

Ezúttal a fent említett két látnivalót választottuk ki. A Saint Chapelle csodálatosan szép, két szintes, hihetetlenül díszes kápolna. Mindenki mondta, ide feltétlenül mejünk el, bűn kihagyni. Tényleg így van, lélegzetelállítóan szép. (tovább…)