Csokis macaron első próbálkozás

2011. november 2. - Kriszti

Sokaknak arról, hogy Franciaország, vagy Párizs, rögtön a macaron jut az eszébe. Ez az a tipikusan francia édesség, amit megveszünk utolsó pillanatban a reptéren, hogy valami igazi francia ízt vigyünk haza ajándékba.

De ez nem jó! Nem így kell! ez a különlegesség megérdemli, hogy megadjuk neki a tiszteletet. Igazi macaront Párizsban állítólag két helyen vehetünk. Az egyik a Champs Élysées-n található La Durée – nagyon borsos az ára, de egyszer meg kell kóstolni.

Na hát azt már régen elhatároztuk Miskával, hogy addig nem megyünk haza, amíg meg nem tanulunk macaront sütni.

Elöljáróban annyit, hogy még Delphine, aki híresen jó szakács és háziasszony sem mert még SOHA nekiállni.

Hát én tegnap megtettem.

Nem azt mondom, hogy olyan lett, mint a nagykönyvben, de szerintem nem vallottam szégyent.

Megosztom Veletek a receptet, próbálkozzatok Ti is!

Hozzávalók:

3 tojás fehérje (előző este elválasztva a sárgájától)

200 g kristálycukor

125 g mandulapor (nagyon fontos, h nem darált mandula!!)

Keserű kakaó: 15 g (nagyon jó fajtát válasszunk)

30 g porcukor

Barna vagy piros ételszínezék (- meg kell mondjam, nem vagyok híve ilyen dolgokat beleteszegetni, én teljesen kihagytam. Igen, nem csillogott úgy, de barnának barna lett)

120 g jó fajta sütéshez való nagyon fekete csoki

80 g vaj (én legközelebb kevesebbet teszek bele!)

30 g sovány főzőtejszín

Először elkészítjük a krémet: A vajat, csokit, tejszínt szép egyenletes krémmé főzzük, és hagyjuk hűlni. Annyi időre tegyük fére, hogy teljesen besűrűsödjön, nehogy kicsapódjon belőle töltés után a vaj (én az első kettőnél így jártam)

Maga a macaron:

Nagyon hosszan és lassan összekeverjük egy szilikon, vagy műanyag lapáttal a kakaót, kristálycukrot és a mandulaport. Ha tudjuk, utána szitáljuk is át, hogy minél finomabb legyen.

Ezután fel kell verni a habot. Először csak egy kanálka cukrot tegyünk bele, aztán fokozatosan a többit is. Ez egy sarkallatos pont: hihetetlenül masszív, kemény habra lesz szükségünk. Amikor már az összes cukor benne van, akkor még a robotgép maximális sebességén verjük egy picit.

Utána, a kakaós keveréket kell ebbe NAGYON APRÁNKÉNT beleforgatni úgy, hogy a habot ne törjük össze. Mi a Misivel nem hittük volna, hogy ennyike hab ennyi kakaós keveréket fel tud venni, pedig DE! Ha elég türelmesek vagyunk és lassan csináljuk, akkor sikerülhet. Végül egy állagra nagyon kemény kakaós habot kell kapjunk.

Ezután egy pont a serpenyőnkbe illő sütőpapírra nyomkodjuk a macaronkúpjainkat, egymástól kellő távolságra. Egy-egy db átmérője ne legyen nagyobb 2,5-3 cm-nél. A mieink sülés alatt túl nagyra nőttek.

Ekkor nehogy betegyük a sütőbe. Gondos háziasszony másnapig hagyja pihenni, mi kb fél óra múlva betettük a sütőbe, 150 fokra, 15-20 percre.

Amikor kivesszük, nagyjából le kell válnia a papírról, ha nem, akkor picit hagyjuk hűlni.

Nem szabad rögtön tölteni, legalább egy órát várjunk sülés után.

Megkóstoltuk, az íze eléggé hasonlított az igazihoz. de sütés alatt annyit nyalakodtunk, kóstolgattunk, hogy már akkor cukormérgezésünk volt, ezért másfélnél többet nem tudtunk megenni.

Hanem aztán másnap!!! Annyira jól összeérett az íze, hogy hihetetlen!!

Mindenképpen azt javaslom, hogy bírjunk várni másnapig a kóstolással!

Jó étvágyat!

3 hozzászólás “Csokis macaron első próbálkozás” bejegyzésre

  1. Anya szerint:

    Sziasztok!

    Ezt én is szívesen megkóstolnám. Sütni nem tudok, mert nem tudom, hogy hol lehet kapni mandulaport. /Csak ez az oka!/

    Puszi

  2. zred szerint:

    Mindenképpen kipróbálom!

    Mandulaport lehet kapni az Ázsia Bt-ben a Vámház körúton :)

  3. Carlton szerint:

    pagan@impoundments.noncommittally” rel=”nofollow”>.…

    tnx for info!!…

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.